Sugen på något riktigt smarrigt? KOLLA HIT!!!

Sugen på något riktigt gott idag? Det här en faktiskt den ända glass jag någonsin har gjort och den är riktigt god. Det var frugans mamma som introducerade denna glass för mig och jag har älskat den sedan dess.
 
Saffranglass med hallonsås:
1pkt saffran
3äggulor
1/2 dl socker
1/2dl honung
3dl grädde
 
Hallonsås:
1pkt frysta hallon ca 200g
Florsocker
Ev. vattan
 
Vispa äggulor,socker, honung och saffran till en pösig smet. Blanda äggsmeten med vispgrädden. Klä en avlång form med plastfolie. Häll i smeten och frys över natten. Ta fram glassen 10-15 min före servering. Tina hallonen, kör i mixer. Smaksätt med florsocker efter eget tycke. Späd ev med lite vatten ifall såsen blir för tjock.
 
Denna glass är så otroligt god och ni kommer inte att bli besvikna.
/Vad för mat?

Dagens recept - Lasange Bolognese ála Morberg

Dagens recept kan nog vara den godaste lasange jag någsonsin ätit. Taget från Per Morberg och hans program Vad blir det för mat?. Det är inte så mycket att orda om, det är en lasange med det lilla extra.
Vad sägs om lite färska champinjoner? Sidfläsk eller finmalen högrev?
 
Ja, det är bara att sätta igång, Receptet hittar ni nedan.
 
Köttfärssås
500 g köttfärs 
100 g champinjoner 
100 g rökt sidfläsk 
1 burk passerade tomater (400-500 g) 
1 dl tomatpuré 
4 st vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
2 msk smör 
salt 
svartpeppar 
100 g prästost att riva 
10 st lasagneplattor
 
Bechamel
7 dl mjölk 
2 dl vispgrädde 
100 g smör 
1 dl vetemjöl 
Muskotnöt(riv några drag) 
peppar 
salt
 

 Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

 Finhacka vitlöken.

 Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

 Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

 Avsluta med att ha i tomatpurén.

 Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

 Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

 Bechamelsås

Värm upp grädde och mjölk.

Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

 Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

 Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

 Slå i resten och vispa om.

 Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

 Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

 Montering

Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

 Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs.

 Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

 Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.


/Vad för mat?

Long time no see/Dags att testa surdeg

Oj vad länge sen det var man ens loggade in på denna underbara sida. Tiden går fort när man har skoj. Förhoppningsvis så ska jag varken tappa glöd/glömma bort eller skita i bloggen från och med nu.
Nå, nog om detta. Till dagens ämne: SURDEG!
 
Hur många har testat surdegsbröd? Dom flesta skulle jag gissa på. Men vem har testat att baka det själv?
Jag trodde att det var en hel vetenskap att få ihop sin egen surdeg, men det visade sig vara ganska enkelt.
 
Grundrecept:
40 gram mjöl
30 gram vatten (40grader)
10 gram naturell youghurt (jag körde på turkisk youghurt)
 
Blanda ihop dettta tills det blir lite klister liknande konstistens. Placera "degen" i en glasburk eller plastburk med plast över. Låt detta stå i ca 3 dygn. Efter dessa 3 dygn så ska degen börjat bubbla.
Nu är det dags för matningen av din surdeg. Blanda i 100 gram vatten (även detta 40 grader) samt 100gram mjöl. Detta ska nu stå i ca 4 timmar, det som ska hända efter dessa timmar är att degen ska ha börjat bubbla igen samt jäst till dubbel storlek.
Då har du lyckats med din surdeg. På med ett lock och nu klarar sig degen i kylskåpet ca 1 vecka. Hit har jag kommit, dags för mig att ta mig vidare och applicera lite fler ingredienser för att äntligen kunna göra mina egna surdegs chiabatta.
 
Lycka till! /Richard
/Vad för mat?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!