Sugen på något riktigt smarrigt? KOLLA HIT!!!

Sugen på något riktigt gott idag? Det här en faktiskt den ända glass jag någonsin har gjort och den är riktigt god. Det var frugans mamma som introducerade denna glass för mig och jag har älskat den sedan dess.
 
Saffranglass med hallonsås:
1pkt saffran
3äggulor
1/2 dl socker
1/2dl honung
3dl grädde
 
Hallonsås:
1pkt frysta hallon ca 200g
Florsocker
Ev. vattan
 
Vispa äggulor,socker, honung och saffran till en pösig smet. Blanda äggsmeten med vispgrädden. Klä en avlång form med plastfolie. Häll i smeten och frys över natten. Ta fram glassen 10-15 min före servering. Tina hallonen, kör i mixer. Smaksätt med florsocker efter eget tycke. Späd ev med lite vatten ifall såsen blir för tjock.
 
Denna glass är så otroligt god och ni kommer inte att bli besvikna.
/Vad för mat?

Dagens recept - Lasange Bolognese ála Morberg

Dagens recept kan nog vara den godaste lasange jag någsonsin ätit. Taget från Per Morberg och hans program Vad blir det för mat?. Det är inte så mycket att orda om, det är en lasange med det lilla extra.
Vad sägs om lite färska champinjoner? Sidfläsk eller finmalen högrev?
 
Ja, det är bara att sätta igång, Receptet hittar ni nedan.
 
Köttfärssås
500 g köttfärs 
100 g champinjoner 
100 g rökt sidfläsk 
1 burk passerade tomater (400-500 g) 
1 dl tomatpuré 
4 st vitlöksklyftor 
2 msk olivolja 
2 msk smör 
salt 
svartpeppar 
100 g prästost att riva 
10 st lasagneplattor
 
Bechamel
7 dl mjölk 
2 dl vispgrädde 
100 g smör 
1 dl vetemjöl 
Muskotnöt(riv några drag) 
peppar 
salt
 

 Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.

 Finhacka vitlöken.

 Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.

 Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.

 Avsluta med att ha i tomatpurén.

 Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.

 Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

 Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.

 Bechamelsås

Värm upp grädde och mjölk.

Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.

 Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.

 Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.

 Slå i resten och vispa om.

 Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.

 Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.

 Montering

Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.

 Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs.

 Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.

 Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.


/Vad för mat?

Long time no see/Dags att testa surdeg

Oj vad länge sen det var man ens loggade in på denna underbara sida. Tiden går fort när man har skoj. Förhoppningsvis så ska jag varken tappa glöd/glömma bort eller skita i bloggen från och med nu.
Nå, nog om detta. Till dagens ämne: SURDEG!
 
Hur många har testat surdegsbröd? Dom flesta skulle jag gissa på. Men vem har testat att baka det själv?
Jag trodde att det var en hel vetenskap att få ihop sin egen surdeg, men det visade sig vara ganska enkelt.
 
Grundrecept:
40 gram mjöl
30 gram vatten (40grader)
10 gram naturell youghurt (jag körde på turkisk youghurt)
 
Blanda ihop dettta tills det blir lite klister liknande konstistens. Placera "degen" i en glasburk eller plastburk med plast över. Låt detta stå i ca 3 dygn. Efter dessa 3 dygn så ska degen börjat bubbla.
Nu är det dags för matningen av din surdeg. Blanda i 100 gram vatten (även detta 40 grader) samt 100gram mjöl. Detta ska nu stå i ca 4 timmar, det som ska hända efter dessa timmar är att degen ska ha börjat bubbla igen samt jäst till dubbel storlek.
Då har du lyckats med din surdeg. På med ett lock och nu klarar sig degen i kylskåpet ca 1 vecka. Hit har jag kommit, dags för mig att ta mig vidare och applicera lite fler ingredienser för att äntligen kunna göra mina egna surdegs chiabatta.
 
Lycka till! /Richard
/Vad för mat?

Trasigt öra

Stackars vovve, men så går det när man skakar/ kliar sönder örat. Bandage på.

/Vad för mat?

Kycklingsallad :)

Totally nailed it.

/Vad för mat?

Inspiration - Vägen till mat

När jag har mat torka, d.v.s inte kommer på något att laga så har jag ett antal sidor och mobil-appar jag gärna använder mig av. Tänkte dela med mig av ett par stycken.

Sajter:

http://kalasgott.se - Jennie Benjaminsson, tvåa i sveriges mästerkock 2011

http://matbloggar.net - Bra sajt med mkt bra innehåll
http://recept.nu - Behöver väl inte tala om vad den sidan innehåller

Mobil-appar:

Tasteline
Arla Köket
kokaihop.se
Barilla kokbok
Thai cookbook


/Vad för mat?

Fisk - i vin, tomat och saffran



Denna rätt blev det igår, enkel och mycket god.

4 Portioner

3 vitlöksklyftor, skivade
1 gul lök, delad och skivad
1 röd paprika i bitar
2 dl vitt vin
3dl vatten
1 burk krossade tomater
1 tärning fiskbuljong
1 paket saffran , 0,5 g
salt och peppar
100 g pasta
400 fisk i bitar
Timjan

Fräs vitlök. gul lök samt paprika tillsamans med olivolja i en gryta i ett par minuter. Häll i vin, vatten, tomtakross, buljongtärning samt saffran. Låt småputtra i ca 25 min. Smaka av med salt o peppar. Kokan pasta enigt anvisningen. Lägg i fisk, timjan och pasta i soppan och koka ca 1 minut. Dra av kastrullen åt sidan och låt det stå i ca 5 minuter. Servera med ett gott bröd.

/Vad för mat?

Nyår = God mat

Nyår förknippas alltid med en god måltid för mig. Även detta år serverades det en underbar tre-rätters middag.
Till förrätt blev det en klassisk toast skagen. Varmrätten bestod av en salamispäckad fläskfilé med klyftpotatis och till efterrätt blev det en mastig kokostårta. Underbart gott, återkommer med recept såklart.

/Vad för mat?

Pasta - garanterat godare

Att göra sin egen pasta är helt underbart, det är gott, billigt och enkelt. Det kan göras med hjälp av kavel eller med pastamaskin.

Själv använder jag en pastamaskin som jag fick i julklapp. Det är så enkelt.

Se till att pastan får hänga o torka ett par minuter innan du kokar det. Ifall det är spaghetti eller band-spaghetti.

/Vad för mat?

Hemlagad Ravioli - Guda gott

Dagens middag blev en hemlagad ravioli. Har aldrig testat det tidigare, men det blev guda gott.
Tänkte dela med mig av receptet samt hur du går tillväga för att laga till denna underbara rätt.

Först behöver du göra en pastadeg.

500gram mjöl
4st ägg, ej direkt från kylen utan låt dom ligga framme ett tag.
Ev. lite vatten ifall degen blir för torr.

Placera mjölet i en bunke och gör en grop. Knäck äggen i gropen. Rör runt och låt degen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timma.

Nu till fyllningen:

0,5 st gul lök
2st vitlöksklyftor
40g parmaskinka
1msk olivolja
0,5st citron, rivet skal                                         
1krm peppar
1krm Rosmarin, torkad
1krm timjan, torkad
200 g blandfärs
1msk tomatpure
1,5 msk kalvfond
1dl vitt vin
1dl parmesanost, riven
2msk ströbröd

Fräs finhackad vitlök, gul lök samt parmaskinka tillsamans med ctronskal, peppar, rosmarin samt timjan i ca 1 min. Blanda ner färsen och se till att den blir finfördelad. Stek ca 1 min. Rör ner tomatpure, kalvfond och vitt vin, låt allt puttra tilsamans i ca 10 min eller tills nästan all vätska har försvunnit. Blanda i parmensanost samt ströbröd. Låt nu röran kallna. Nu kavlar du eller kör din pastadeg tunn i pastamaskinen. Skär pastan i 10x7 cm och lägg en klick av den kalla röran i mitten. Vik ihop med lite vatten i kanterna (vattnet agerar lim) och lägg sedan i kokande saltat vatten. Kokas i ca 5 min. Ringla lite olivolja, strö parmesanost samt basilika innan servering.


/Vad för mat?

Skinkschnitzel med timjansås

Att något så enkelt kan vara så gott. Helt makalöst.

Se till att ta er tiden att banka lite på köttet (platta ut det). Jag kör med dubbel panering. Först mjöl, ägg och sist ströbröd. Stek dom i ordentligt med smör. Till det körde jag råstekt potatis samt en timjansås.

Timjansås:
5dl crème fraîche
1 pressad vitlöksklyfta
1 köttbuljong
Rejält med timjan
Peppar

Låt puttra i ca 10 min så smakerna blandar sig.

/Vad för mat?

Äntligen tillbaka!

Äntligen tillbaka efter ett mindre missöde ( glömde bort mina inloggningsuppgifter).
Redo för nya blogginlägg i matens tecken.

Stay tuned.

/Vad för mat?

Simpel och snabb köttfärssås

Oftast när jag gör en köttfärssås är det för att jag har ont om tid, är stressad eller att det är sent på kvällen när man kommer på att man behöver en matlåda dagen efter.

Så här kommer mitt simpla recept på god köttfärssås:

500 g blandfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater ca 400 g
ca 1 dl vatten

Salt
svartpeppar
en skvätt tabasco
oregano
Basilika

och nu till den hemliga ingrediensen: Felixs tomatketchup med svartpeppar. Gud va gott det blir. För att piffa till det kan man även riva ner lite morot i köttfärssåsen.
Servera detta med kokt spagetti.
/Vad för mat?

Pizzabullar

Idag blev det pizzabullar till middag, ett enkelt och effektivit sätt att spara tid på. Att göra en stor sats med pizzabullar tar ingen tid, enkelt att frysa in och att ta fram o värma dom sparar tid.

Jag gjorde en dubbel dos av receptet denna gång, tänkte att det skulle räcka ett tag.

Pizzabullar: Ca 32 st

Ingredienser
1 pkt jäst, 50g
5 dl mjölk
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
13 dl vetemjöl

Fyllningen:
1 burk dolmio extra vitlök
200 g rökt skinka
1 finhackad rödlök

Till pensling:
1 ägg
flingsalt och oregano
Västerbotten ost


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken (37 grader) och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Resten av mjölet används till utbakningen. Arbeta degen i ca 5 min. Sen låter du degen jäsa under handduk i ca 30 min.

2. Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta ihop den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en runda "pizza". Bred på hälften av dolmion, strö på den finhackade rödlöken och lägg sen på den strimlade skinkan. Rulla ihop degen och dela den sen i 16 delar som du sedan lägger ner i bullformar. Låt dom jäsa under handduk i ca 20 min.

3. Sätt ugnen på 225 grader. När bullarna har jäst klart, pensla dom med ägg. Strö sedan på flingsalt, oregano och sist västerbotten osten. Grädda i ca 12-15 min.

Ett mycket enkelt recept på en riktigt god måltid. Servera gärna tillsamans med en hemgjord pizzasallad. Väldigt uppskattad rätt hos barn.

/Vad för mat?

Snart är grillsäsongen här

Snart är det dags att ta fram grillen, skrapa av gallret och inhandla kolen. Grillsäsongen är snart här och det är utan tvekan den bästa tiden på året. Sommartid så tillagas 95% av alla våra måltider på grillen. Bland det viktigaste inför grillsäsongen är att inventera bland kryddor, marinader och köttsorter. Köttet är den viktigaste biten, det ska vara svenskt kött och det ska vara färskt.




Topp 3 att grilla:

1. Oxfile - Alltid en klassiker som i princip är omöjlig att misslyckas med.
2. Kyckling - En honungsmarinerad kycklingfile med ugnsrostade rotfrukter. Mums!
3. Fläskfile - Den möra fläskfilen, antigen i stora feta bitar eller smått skurna runda bitar. Lyckas alltid.









Bland det godaste att grilla är också spare ribs enkelt marinerade med Santa marias Allaround marinad. Till det serverar jag gärna ett par grillade majskolvar enkelt penslade med smör, salt och peppar. En fröjd för gommen. Får garanterat dina smaklökar att dansa tango.

Tänkte även bjuda på ett enkelt sätt att göra en egen god marinad.

Ingredienser till 4 portioner kött:

0,5 dl olivolja (Gärna finare sort)
3 msk Soja (Jag kör på kikkoman)
1 tsk grillkrydda.

Låt köttet ligga i marinaden ca 1 dygn, rör gärna runt och se till att varje köttbit täcks ordentligt.
För att variera marinaden lite kan man även ha i 1-2 pressade vitlöksklyftor alt 1-2 msk honung.

Och glöm inte, viktigast av allt: En bra glöd!!

/Vad för mat?
Bloggpunkten.se Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...