Simpel och snabb köttfärssås
Så här kommer mitt simpla recept på god köttfärssås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater ca 400 g
ca 1 dl vatten
Salt
svartpeppar
en skvätt tabasco
oregano
Basilika
och nu till den hemliga ingrediensen: Felixs tomatketchup med svartpeppar. Gud va gott det blir. För att piffa till det kan man även riva ner lite morot i köttfärssåsen.
Servera detta med kokt spagetti.
Pizzabullar
Jag gjorde en dubbel dos av receptet denna gång, tänkte att det skulle räcka ett tag.
Pizzabullar: Ca 32 st
Ingredienser
1 pkt jäst, 50g
5 dl mjölk
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
13 dl vetemjöl
Fyllningen:
1 burk dolmio extra vitlök
200 g rökt skinka
1 finhackad rödlök
Till pensling:
1 ägg
flingsalt och oregano
Västerbotten ost
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken (37 grader) och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Resten av mjölet används till utbakningen. Arbeta degen i ca 5 min. Sen låter du degen jäsa under handduk i ca 30 min.
2. Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta ihop den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en runda "pizza". Bred på hälften av dolmion, strö på den finhackade rödlöken och lägg sen på den strimlade skinkan. Rulla ihop degen och dela den sen i 16 delar som du sedan lägger ner i bullformar. Låt dom jäsa under handduk i ca 20 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader. När bullarna har jäst klart, pensla dom med ägg. Strö sedan på flingsalt, oregano och sist västerbotten osten. Grädda i ca 12-15 min.
Ett mycket enkelt recept på en riktigt god måltid. Servera gärna tillsamans med en hemgjord pizzasallad. Väldigt uppskattad rätt hos barn.
Snart är grillsäsongen här
Snart är det dags att ta fram grillen, skrapa av gallret och inhandla kolen. Grillsäsongen är snart här och det är utan tvekan den bästa tiden på året. Sommartid så tillagas 95% av alla våra måltider på grillen. Bland det viktigaste inför grillsäsongen är att inventera bland kryddor, marinader och köttsorter. Köttet är den viktigaste biten, det ska vara svenskt kött och det ska vara färskt.
Topp 3 att grilla:
1. Oxfile - Alltid en klassiker som i princip är omöjlig att misslyckas med.
2. Kyckling - En honungsmarinerad kycklingfile med ugnsrostade rotfrukter. Mums!
3. Fläskfile - Den möra fläskfilen, antigen i stora feta bitar eller smått skurna runda bitar. Lyckas alltid.
Bland det godaste att grilla är också spare ribs enkelt marinerade med Santa marias Allaround marinad. Till det serverar jag gärna ett par grillade majskolvar enkelt penslade med smör, salt och peppar. En fröjd för gommen. Får garanterat dina smaklökar att dansa tango.
Tänkte även bjuda på ett enkelt sätt att göra en egen god marinad.
Ingredienser till 4 portioner kött:
0,5 dl olivolja (Gärna finare sort)
3 msk Soja (Jag kör på kikkoman)
1 tsk grillkrydda.
Låt köttet ligga i marinaden ca 1 dygn, rör gärna runt och se till att varje köttbit täcks ordentligt.
För att variera marinaden lite kan man även ha i 1-2 pressade vitlöksklyftor alt 1-2 msk honung.
Och glöm inte, viktigast av allt: En bra glöd!!